Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was woensdagochtend op werkbezoek in Herentals. Binnenlandse Zaken wil namelijk de reglementering rond gemeentelijke administratieve sancties (GAS) actualiseren en nog verbeteren.

Door de GAS-boetes kunnen lokale besturen een eigen veiligheidsbeleid uitbouwen. In politiezone Neteland maakt de GAS-reglementering al jaren deel uit van een integraal beleid.

Minister Verlinden : 'Ik ben vandaag naar Herentals afgezakt om op de werkvloer te ontdekken hoe de lokale besturen de GAS-wetgeving in de praktijk brengen.

De GAS-reglementering is voor de overheden een handig instrument om kleine vormen van overlast zoals wildplassen, nachtlawaai en sluikstorten op een snelle en vlotte manier te beteugelen.

Ook kleine verkeersovertreding kunnen in het de reglementering opgenomen worden. Zo wordt bij de slachtoffers voor een stuk het gevoel van straffeloosheid weggenomen en krijgen overtreders meteen een stevig signaal.

De GAS-boete mag zeker verhogen.

We denken aan de verhoging van de maximale boete voor sommige overtredingen. De bewijswaarde van de pv's vastgesteld door de GAS-ambtenaren moet sowieso dezelfde waarde gaan krijgen van een pv opgemaakt door de politie.'

Foto's : burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) leidde de Minister rond in het centrum van de Keizerstad/vom/AV/NNieuws.